تولید
فرآیند صنعتی تولید این ماده به تبدیل آمونیاک مایع و حضور کربنات سدیم یا هیدروکسید سدیم تکیه دارد. آمونیاک مایع در دمای بالا در یک بستر کاتالیستی در حضور هوا اکسید می شود و اکسیدهای نیتروژن (NO و NO2) را تولید می کند. اکسیدهای نیتروژن به یک برج جذب وارد می شوند و در واکنش با محلول کربنات سدیم یا هیدروکسید سدیم، محلول سدیم نیتریت تشکیل می شود. اگر از هیدروکسید سدیم استفاده شود، محلول غلیظ و خالص است و می تواند برای مصارف مشخص به مشتریان عرضه شود.
چنانچه از کربنات سدیم استفاده شود، محلول بسیار رقیق است و باید طی چند مرحله آب آن حذف شود تا غلظت این محصول افزایش یابد. درنهایت در هر دو حالت، محلول باید از مراحل دیگری نیز بگذرد تا به صورت پودر خشک به دست آید. این محصول به هر دو روش خشک (گرانول یا پرک) و محلول عرضه می شود.
شکل ظاهری
کریستال و پودر سفید مایل به زرد
pH این ماده در محدوده 9-7 می باشد. این محصول کاملا در آب محلول است و بلافاصله به یون های سدیم و نیتریت تجزیه می شود.
در صورت مجاورت با هوا، توسط اکسیژن به راحتی به نیترات اکسید می شود. این ترکیب یک کاهنده ی قوی به شمار می آید.
خاصیت ضد میکروبی؟
ترکیب فوق در حضور اسیدها، منجر به تولید اسیدهای نیتراته می شود. این ماده در دو نوع خوراکی و صنعتی موجود می باشد از نوع خوراکی آن به عنوان نگهدارنده ی فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس ،هات داگ، ژامبون و … استفاده می شود. همچنین این محصول به بسیاری از این فراورده های گوشتی برای بهبود رنگ آن ها افزوده می شود.
این ماده همچنین از رشد باکتری ها،و سایر میکروارگانیسم ها در مواد غذایی جلوگیری می کند. نیتریت به تنهایی ولی نیترات زمانی که در اثر کاهش به نیتریت تبدیل می شود اثر ضدمیکروبی دارد. اثر ضدمیکروبی نیتریت به میزان pH فراورده بستگی دارد، به طوری که با پائین آمدن یک واحد pH، بخش تجزیه نشدهٔ اسیدنیترو (HNO2) که عامل ضدمیکربی است به ۱۰ برابر افزایش می یابد و به همین دلیل افزودن مقدار کمی از اسید های خوراکی به فرآورده های عمل آمده به منظور کاهش میزان pH توصیه می شود. از این ماده با گرید صنعتی در موارد بسیاری استفاده می شود که می توان به خاصیت ضد خوردگی اشاره کرد.